Er zit meer in je dan je denkt

We sporten regelmatig, eten zo gezond mogelijk en proberen onze relaties te ontgiften. Ondanks alle inspanningen komen onze getrainde bodies in aanraking met duizenden chemische stoffen; gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk.

Waar komen ze vandaan?

  • Veel stoffen smeren we zelf op ons gezicht en lijf. Gemiddeld krijgt een vrouw 170 chemicaliën  per dag binnen via cosmetica, parfums en (haar)verzorgingsproducten.
  • Er zitten ook veel chemische stoffen in huis; de zogeheten vlamvertragers op meubels en laptops. Of weekmakers in plastic.
  • Tenslotte hosten we pesticiden in ons lijf; die komen gratis bij de dagelijkse portie groente en fruit.

 

Look on the bright side

De stoffen hebben een functie. Cosmetica blijft langer houdbaar. Vlamvertragers zorgen ervoor dat laptops en meubels niet in brand vliegen. De zogeheten ftalaten maken plastic buigzaam en door pesticiden rekenen boeren af met ongedierte.

The dark side

Tot zover het zonnige plaatje. Steeds meer vooraanstaande wetenschappers en artsen concluderen dat veel chemicaliën onze hormoonhuishouding negatief beïnvloeden, schadelijk zijn voor de voortplanting of de hersenontwikkeling van kinderen kunnen belemmeren.

So what?

  • Er is een ongekend snelle stijging van ziekten die samenhangen met het hormonale systeem. In Nederland is sinds 1989 borstkanker met 30 procent toegenomen, ook onder jonge vrouwen. Het aantal mannen met zaadbalkanker is binnen 20 jaar verdubbeld.
  • Meisjes raken steeds jonger in de puberteit : ze komen gemiddeld 5 jaar eerder in de puberteit dan honderd jaar geleden. Deze trend lijkt door te zetten.
  • Hersenontwikkeling: de laatste decennia daalt ons IQ. Wetenschappers brengen dit in verband met blootstelling aan pesticiden
  • Vruchtbaarheid: het aantal zaadcellen in sperma is gehalveerd in minder dan veertig jaar.

Maar…we hoeven hier niet depressief van te worden, want er valt van alles tegen te doen.