Er zit meer in je dan je denkt

We sporten regelmatig, eten zo gezond mogelijk en proberen onze relaties te ontgiften. Ondanks alle inspanningen komen we in aanraking met duizenden chemische stoffen die niet goed zijn voor onze gezondheid.

Waar komen ze vandaan?

  • Plastic voedselverpakkingen zijn een belangrijke bron van chemische stoffen in ons lichaam. Plastic additieven kunnen uit verpakkingsmaterialen lekken en in ons voedsel terechtkomen.
  • Veel stoffen smeren we zelf op ons gezicht en lijf. Gemiddeld krijgt een vrouw bijna 170 chemicaliën per dag binnen via cosmetica, parfums en (haar)verzorgingsproducten.
  • Schadelijke chemische stoffen belanden in ons huisstof via slijtage van producten. Denk aan vlamvertragers in meubels en elektronica en plastic additieven in keukenapparatuur.

Waarom zitten deze chemicaliën in consumentenproducten?

Ze hebben een functie. Parabenen zorgen ervoor dat verzorgingsproducten langer houdbaar blijven. Vlamvertragers voorkomen dat laptops en meubels in brand vliegen. Plastic additieven zoals ftalaten (weekmakers) maken plastic buigzaam. Dat is het goede nieuws maar er zit ook een negatieve kant aan deze stoffen.

The dark side

Steeds meer vooraanstaande wetenschappers en artsen concluderen dat onze dagelijkse blootstelling aan chemicaliën onze hormoonhuishouding negatief beïnvloedt, schadelijk is voor de voortplanting en de hersenontwikkeling van kinderen kan belemmeren. Wereldwijd is er een ongekend snelle stijging van ziekten die samenhangen met het hormonale systeem zoals borstkanker, prostaatkanker en zaadbalkanker. Ook zijn de afgelopen decennia vruchtbaarheidsproblemen enorm toegenomen.

Zorgwekkende trends

  • In Nederland is sinds 1989 borstkanker met 30 procent toegenomen, ook onder jonge vrouwen. Deze trend is ook internationaal waarneembaar.
  • In Nederland is het aantal jonge mannen met zaadbalkanker binnen 20 jaar verdubbeld.
  • Meisjes raken steeds jonger in de puberteit : ze komen gemiddeld 5 jaar eerder in de puberteit dan honderd jaar geleden. Deze trend lijkt door te zetten.
  • Vruchtbaarheid: het aantal zaadcellen in sperma is gehalveerd in minder dan veertig jaar.
  • De mondiale productie van chemicaliën is tussen 1930 en 2020 explosief toegenomen.
  • Volgens de Europese Commissie zijn 60% procent van de chemicaliën op de Europese markt, niet veilig voor mens en/of milieu.

Maar… we hoeven hier niet depressief van te worden, want er valt van alles tegen te doen.

© 2024 Tegengif