WELKOM BIJ

Hallo, ik ben Annelies

Annelies den Boer
Oprichter en bestuursvoorzitter

Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door gezondheid. Tijdens mijn werk voor Artsen zonder Grenzen en gezondheidsorganisatie Wemos was ik bezig met de gezondheid van kwetsbare mensen ver weg. De laatste jaren maak ik me steeds meer zorgen over hoe wij in Nederland onze leefomgeving vervuilen en wat dat met onze gezondheid doet. Om me heen zie ik steeds meer (jonge) vrouwen met borstkanker, meisjes van nu komen vroeger in de puberteit en ik zie steeds vaker mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Voor mij – en met mij vele experts die ik de afgelopen jaren heb ontmoet – staat als een paal boven water dat toxische chemische stoffen die we elke dag op ons gezicht smeren, opeten of inademen een belangrijk aandeel hebben in deze trend.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de stoffen die wij in ons hebben en wat dat met onze gezondheid doet. Toch komt deze informatie bij de meeste Nederlanders niet aan.  Het is voor veel mensen een abstract thema dat ver van hen af staat.

Hier wil ik met de stichting Tegengif verandering in brengen, onder andere met behulp van simpele tests die duidelijk maken aan welke schadelijke stoffen we blootstaan en welke we in ons lichaam hebben.

Eerder heb ik voor de gezondheidsorganisatie Wemos de urine van Kamerleden laten testen. Wat bleek? Ze hadden allemaal schadelijke stoffen in zich. Ik wil nu dat meer mensen zich kunnen laten testen.

Ik ben ervan overtuigd dat we het tij kunnen keren en dat we een gezonde leefomgeving zonder schadelijke stoffen voor ons zelf kunnen creëren. Dat betekent natuurlijk niet dat we afscheid moeten nemen van alles wat ons leven leuk en comfortabel maakt en terug moeten naar het stenen tijdperk. Ik geloof dat we samen creatief genoeg zijn om veilige alternatieven te bedenken zodat we kunnen genieten van een prachtig en gezond leven.

Annelies den Boer
Annelies den Boer
Oprichter en bestuursvoorzitter
rosalie
Rosalie Mohr
Secretaris
clemens
Clemens van der Veen
Penningmeester
Marjolein Wal
Marjolein Wal
Onderzoeker
Iris
Iris Janssen
Communicatie freelancer

Rosalie Mohr

Secretaris

Rosalie Mohr is creatief directeur bij de Theateralliantie. De Stichting Theateralliantie heeft als doel grootschalige theaterproducties in Nederlandse theaters op de planken te brengen, in samenwerking met producenten en theaters.

Rosalie werkt sinds 1996, na haar studie Cultuurbeleid en Management aan de Universiteit van Amsterdam, in verschillende functies in het theater. Van productieleider bij Toneelgroep Amsterdam en uitvoerend producent bij Joop van den Ende Theaterproducties tot business manager bij Cook a Dream en hoofd productie bij DeLaMar Theaterproducties.

Daarnaast zit zij in het bestuur van Stichting Artertainment en is lid van de Raad van Advies van Platform Doclines.

Clemens van der Veen

Penningmeester

Clemens werkt als senior manager bij PricewaterhouseCoopers en werkte voorheen onder meer als senior adviseur bij Economic Programs en als arbeidsmarktonderzoeker bij het Nederlands Economisch Instituut.

“Verbeter de wereld, begin bij je zelf” is mijn levensmotto. Ik geloof er echt in dat als iedereen het in zijn eigen leven nastreeft, de wereld er dan een stuk beter uit zal zien. Dit betekent ook dat ik er op mijn manier naar probeer te streven. Door het goede voorbeeld aan mijn kinderen te geven, door naar duurzaamheid te streven. In mijn werk als adviseur richt ik mij op de publieke sector en dan met name de ouderenzorg. Met mijn adviezen wil ik bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en daarmee dus aan het verhogen van het levensgeluk van de ouderen in de zorginstellingen. Mijn bestuursfunctie bij Tegengif past ook naadloos in dit motto. Ik ondersteun Annelies met volle overtuiging in de missie van Tegengif. Daar wordt de wereld weer een stukje beter van.

Marjolein Wal

Onderzoeker

“Toen ik scheikunde ging studeren, ging ik er van uit dat ik onderzoeker zou worden. Maar het liep anders. Door een bijbaan als leraar tijdens mijn studie ben ik er achter gekomen dat werken in het onderwijs is wat ik wil doen.”

“Sindsdien sta ik met veel plezier voor de klas. Naast mijn lessen hou ik me bezig met onderwijsontwikkeling en ik organiseer en geef nascholingen voor docenten op de VU en UvA.
Ik ben optimistisch aan mijn studie begonnen. Ik zag volop mogelijkheden om via de chemie mooie dingen te kunnen doen. Ik koos voor farmacochemie en leerde hoe je nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt. Maar de laatste tijd maak ik me steeds meer zorgen over de schaduwzijde van de chemie. Daarom ben ik vrijwilliger bij Tegengif.

In mijn vrije tijd speel ik saxofoon in een big band en trek ik graag samen met mijn vriend met ons camperbusje door Europa.”

Iris Janssen

Communicatie freelancer

Sinds kort is Iris deel van het Tegengif team en zal zij aan de slag gaan als communicatie freelancer.

Iris heeft net haar Communicatie & Multimedia Design diploma op zak en is in haar dagelijks leven graag bezig met video, tekenen, pottenbakken, en haar eigen kleren naaien. Naast al haar hobby’s heeft ze ook een grote interesse in thema’s als duurzaamheid en circulaire economie. Nu gaat zij haar communicatietalent inzetten voor Tegengif en zo haar steentje bijdragen aan het creëren van bewustwording rondom schadelijke chemische stoffen.

RAAD VAN

marja
Marja Lamoree
Raad van Advies
marjorie
Majorie van Duursen
Raad van Advies
Dr. Gavin ten Tusscher
Gavin ten Tusscher
Raad van Advies
Tamara van Witzenburg
Tamara van Witzenburg
Raad van Advies

ADVIES

Marja Lamoree

Vrije Universiteit Amsterdam

Professor Marja Lamoree is sinds 2000 verbonden aan de VU en werkt bij de afdeling ‘Environment & Health’. Ze is analytisch chemicus en houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken die het opsporen van schadelijke stoffen in het milieu en in de mens mogelijk maken.

Gedurende het hele leven, al beginnend in de baarmoeder, staan mensen bloot aan chemische stoffen uit hun omgeving. Om de effecten daarvan in detail te kunnen bestuderen is het noodzakelijk om deze stoffen, die meestal in zeer lage concentraties voorkomen, nauwkeurig te kunnen meten.
“Voor de VU doe ik al jarenlang onderzoek naar schadelijke chemische stoffen in onze leefomgeving. Wat mij opvalt is dat als er stoffen worden verboden, er weer heel snel nieuwe varianten op de markt komen die veelal net zo schadelijk zijn. Ik vind het belangrijk dat we naar een systeem toe gaan waarbij ongezonde stoffen worden vervangen door stoffen die werkelijk veilig zijn voor mens en milieu.”

Majorie van Duursen

Vrije Universiteit Amsterdam

Professor Majorie van Duursen is als professor Environmental Health & Toxicology verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Majorie heeft een achtergrond in de Biologie. Na haar studie is ze onderzoek gaan doen naar hormoonverstoringen. Ze is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht waar ze tot voor kort werkte als universitair hoofddocent.

“Ik ben een toxicoloog die gefascineerd is door de werking van hormonen in ons (kleine) lijf en de kloof tussen toxicologisch onderzoek en ons dagelijks leven wil verkleinen. We worden dagelijks aan een heleboel (chemische) stoffen blootgesteld die onze hormoonhuishouding kunnen verstoren. Door beter te begrijpen hoe deze stoffen werken in ons lichaam wil ik beter onderzoek doen naar de risico’s, met name voor (toekomstige) moeders. Door deze onderzoeksresultaten te vertalen, zodat ze begrepen worden door de maatschappij en de politiek, wil ik mensen bewust maken van de risico’s en een gezondere levensstijl stimuleren om zo ziektes te voorkomen. “

Gavin ten Tusscher

Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn

Gavin ten Tusscher is kinderarts op de Afdeling Kindergeneeskunde en Neonatologie van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn. Hij is gespecialiseerd in longaandoeningen bij kinderen en giftige stoffen.

Hij heeft geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en zijn opleiding tot kinderarts volgde hij in het Emma Kinderziekenhuis AMC. Hij is in 2002 gepromoveerd op zijn onderzoek over de latere effecten op kinderen van blootstelling aan dioxinen tijdens en na de geboorte.

Tamara van Witzenburg

Social strateeg

Tamara van Witzenburg zet zich als social strateeg via Oppopr in voor verschillende merken met een missie.

Dagelijkse kost: Storytelling via welk kanaal dan ook. Het liefst meerdere kanalen tegelijk. Haar hart gaat sneller kloppen van het bereiken en aanzetten van elke denkbare doelgroep. Tamara programmeert o.a. The Social Conference en helpt onder de labels FEELY en idee2go ideeën te genereren en uitvoerbaar te maken.

Instagram Facebook
© 2023 Tegengif