Populair kinderspeelgoed bevat giftige stoffen


Voorpagina rapportPopulair speelgoed bevat schadelijke chemicaliën. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van Stichting Tegengif. Het is voor het eerst dat in Nederland een uitgebreide steekproef is gedaan naar gevaarlijke chemische stoffen in kinderspeelgoed. In vier producten zijn chemicaliën aangetroffen die door het Europees Agentschap voor chemische stoffen, (ECHA), worden aangemerkt als zeer zorgwekkende stoffen.

Tegengif onderzocht 35 speelgoedartikelen voor kinderen vanaf 3 maanden, die werden aangeschaft bij populaire (online) winkels. In de onderzochte producten werden 11 verschillende weekmakers  aangetroffen, zo staat in het rapport Quit Playing Games. “In de stethoscoop uit een dokterskoffertje vonden we de meeste schadelijke chemicaliën”, vertelt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif. “Vijf van de in dit product aangetroffen stoffen zijn door ECHA, aangemerkt als zeer zorgwekkende stoffen. Ze worden in verband gebracht met hormoonverstoring, verminderde vruchtbaarheid en kanker. Vier van deze zeer zorgwekkende stoffen kwamen in hogere concentraties voor dan wettelijk is toegestaan. In het geval van de weekmaker DBP werd de wettelijke limiet zelfs 200 keer overschreden!”

‘Veilige’ vervangers niet zo veilig

Een andere opvallende uitkomst is dat de nieuwe generatie weekmakers zoals DINCH en DEHTP volop wordt aangetroffen. In twee stukken speelgoed is de concentratie DEHTP zelfs 51% van het totaalgewicht. Ook dat baart Den Boer zorgen. “DEHTP en DINCH werden gelanceerd als de veilige variant van weekmakers. Recent onderzoek in België en Duitsland toont aan dat de blootstelling aan deze stoffen bij kinderen wijdverbreid is, terwijl we nog helemaal niet weten of ze wellicht negatieve gezondheidseffecten hebben. Zo gaat het elke keer: een bepaalde stof wordt verboden, en zijn vervanger verspreidt zich als een gek op de markt en in lichamen van kinderen, zonder dat we precies weten wat die stof doet. Als kinderen op jonge leeftijd aan relatief lage doseringen chemicaliën worden blootgesteld, kan dat in hun latere leven grote gevolgen hebben.”

Strengere Europese wetgeving

Op dit moment worden kinderen, door de vele hiaten in de Europese wetgeving, onvoldoende beschermd tegen schadelijke chemicaliën in speelgoed. Daarom wordt er gewerkt aan nieuwe wetgeving. Als alles goed gaat, komt de Europese Commissie in juli met een nieuw wetsvoorstel. “Wij roepen de Commissie op om ook de als veilig gepresenteerde alternatieven voor weekmakers aan strengere regels te onderwerpen. Wij willen dat chemicaliën eerst uitgebreider worden getest op gezondheidseffecten voordat kinderen eraan worden blootgesteld. De gezondheid van je kind gaat boven alles, dus ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat kinderspeelgoed bewezen veilig is.”


LINKS:

Download het Quit Playing Games (PDF 3Mb)

Meest recente berichten

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif