Niet zo mooi – 60% van geteste cosmetica bevat hormoonverstorende stoffen


Stichting Tegengif heeft meer dan honderd populaire verzorgingsproducten onderzocht die Nederlanders dagelijks gebruiken, zoals handzeep, deodorant en lippenbalsems. Tegengif publiceert maandag 9 november de resultaten.

In de verzorgingsproducten werden twaalf verschillende stoffen gevonden die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. 60 procent van de producten bevatte één of meer van deze chemische stoffen. Het gaat om ingrediënten die ervoor zorgen dat producten langer houdbaar zijn, zoals parabenen en om geurstoffen en UV-filters. De stoffen werden teruggevonden in bekende merken zoals Dove, Therme en The Body Shop.

 

Consument blíjft blootgesteld aan hormoonverstorende stof

Lacunes in Europese regelgeving zorgen ervoor dat hormoonverstorende stoffen alom tegenwoordig zijn. In 2019 nam het Europees Parlement een resolutie aan die de Europese Commissie oproept om consumenten beter te beschermen tegen deze stoffen. De Europese Commissie heeft hier onlangs gehoor aan gegeven. De verwachting is dat het nog wel enige jaren zal duren voordat er een totaalverbod komt op hormoonverstorende stoffen in consumentenartikelen. Tot tijd blijven consumenten blootgesteld aan deze stoffen.

Er zijn vooral zorgen over de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in kwetsbare levensfasen, zoals tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en tijdens de vroege kinderjaren. De stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hersenontwikkeling, obesitas en vruchtbaarheidsproblemen. Daarom heeft de mondiale koepel van gynaecologen en verloskundigen (FIGO) al in 2015 opgeroepen tot beschermende maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen.

 

Voorlichting

 

In afwachting van deze maatregelen dringt Tegengif aan op voorlichting voor zwangere vrouwen. De organisatie neemt zelf het initiatief en geeft in het rapport een aantal praktische tips voor consumenten om hun blootstelling aan hormoonverstorende stoffen terug te brengen.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

 

Meest recente berichten

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif