HEAL en Tegengif lanceren gids over chemicaliën in cosmetica


21 Juli 2021 – Persoonlijke verzorgingsproducten kunnen schadelijke hormoonverstorende stoffen (EDCs) bevatten. Het is voor consumenten niet gemakkelijk om deze stoffen op het etiket te herkennen. De gids die de Health and Environment Alliance (HEAL) en Stichting Tegengif vandaag lanceren, vertelt het verhaal achter chemicaliën in cosmetica.

Vrouwen gebruiken gemiddeld 12 tot 16 persoonlijke verzorgingsproducten per dag, zo blijkt uit onderzoek[i] in een aantal Europese landen. Hierdoor kunnen zij dagelijks worden blootgesteld aan meer dan 160[ii] chemische stoffen, waaronder stoffen met een hormoonverstorende werking.

Langdurige blootstelling aan zelfs lage doses hormoonverstorende stoffen kan bijdragen aan vruchtbaarheidsproblemen en borstkanker. Daarnaast kan het de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van kinderen negatief beïnvloeden. Daarom is het cruciaal om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te minimaliseren. Het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten zonder problematische chemicaliën kan hierbij helpen.

Met de recente Strategie voor Duurzame Chemische Stoffen laat de Europese Commissie zien dat zij de risico’s van hormoonverstorende stoffen in consumentenartikelen serieus neemt. Het zal echter nog jaren duren voordat dit leidt tot een daadwerkelijk betere bescherming van consumenten. Tot die tijd blijven burgers dagelijks blootgesteld aan deze stoffen. Daarom vinden wij het belangrijk om consumenten bewust te maken van hun blootstelling en van manieren waarop zij minder schadelijke chemicaliën binnen kunnen krijgen.

De nieuwe gids van HEAL en Tegengif bevat handige tips voor het vermijden van  hormoonverstorende stoffen in cosmetica en biedt een checklist van ingrediënten die veel worden toegepast in verzorgingsproducten. De gids is beschikbaar in het Nederlands en Engels.


NOTEN:

[i] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691518308627

[ii] https://www.ewg.org/news-insights/news-release/ewg-verifiedtm-shoppers-can-avoid-toxic-ingredients-cosmetics#.Wy1icFMvxcA


Meest recente berichten

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif