PFAS: Een giftig geschenk voor generaties na ons


PFAS zijn een groep van duizenden chemicaliën die met elkaar gemeen hebben dat ze niet of nauwelijks afbreken in het milieu. Vandaar de naam forever chemicals. De chemicaliën werden de afgelopen decennia toegepast om producten vet- en waterafstotend te maken. Je vindt ze terug in regenkleding, de antiaanbaklaag van koekenpannen, waterproof mascara en elektronica. Helaas worden deze stoffen nu ook in bijna ieder mens op aarde aangetroffen. En dat is slecht nieuws omdat PFAS negatieve effecten kunnen hebben op de gezondheid. Ze kunnen namelijk het immuunsysteem ondermijnen en ervoor zorgen dat kinderen minder goed reageren op vaccinaties. Ook worden ze in verband gebracht met nier- en zaadbalkanker en een verhoogd cholesterolgehalte. Vanwege de gezondheidseffecten voor kinderen pleit de mondiale koepelorganisatie van gynaecologen (FIGO) voor een mondiaal verbod op PFAS. Het is namelijk zo dat tot op heden slechts een handjevol chemicaliën uit de PFAS-familie gereguleerd zijn. De Europese Commissie heeft twee jaar geleden aangekondigd dat er een universeel verbod moet komen op PFAS behalve als er sprake is van een toepassing die essentieel is voor het functioneren van de maatschappij.

We hopen dat de EU doorpakt want elke dag uitstel betekent dat er chemicaliën in onze leefomgeving terechtkomen waar we nooit meer van afkomen. Dat kunnen we toekomstige generaties niet aan doen.

Wat kunnen we zelf doen tegen PFAS?

PFAS zit in voedsel en drinkwater en is daarom niet te vermijden. Maar je kunt je blootstelling aan PFAS wel terugbrengen:

  1. Eet minder fast food en verpakt voedsel. PFAS worden gebruikt in voedselverpakkingen van karton en papier om ze vetafstotend te maken en de chemicaliën kunnen van de verpakking in het voedsel migreren. Gebruik waar mogelijk herbruikbare verpakkingen.
  2. Vermijd PFAS in kookgerei. Kies voor een PFAS vrije antiaanbaklaag of voor RVS of gietijzer.
  3. Ga voor PFAS-vrije regen- en outdoor kleding. Je herkent ze aan de benaming PFC vrij of PFAS vrij.
  4. Let op PFAS in cosmetica. Check de ingrediëntenlijst op chemicaliën met “fluoro” of PTFE in hun naam. Vermijd ook flosdraad met PTFE-coatings.
  5. Eet zo veel mogelijk biologisch voedsel: Bijna 70% van de bestrijdingsmiddelen is namelijk ‘behandeld’ met PFAS, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

 

PFAS giftig geschenk

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif