Hormoonverstorende stoffen zitten overal


Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie bij Vu Amsterdam is geïnterviewd door NRC. Een interessant artikel die precies de vinger op de zere plek legt. Daarom geven we hieronder een samenvatting van het artikel:

Marjorie vertelt over de effecten van chemische stoffen.

„Ze kunnen de aanmaak van hormonen ontregelen waardoor het groeiende kind niet de juiste hoeveelheid hormonen op het juiste moment heeft. Zo kan de ontwikkeling van eierstokken, hersenen of andere organen verstoord raken.”

Welke stoffen dit zijn en in waar deze zoal in voorkomen. 

„Van alles. Weekmakers en hardmakers in plastic producten. Vlamvertragers die in elektronica zitten. Geurdragers in parfum. Antibacteriële stoffen die bijvoorbeeld voorkomen dat een gezichtscrème snel bederft. Luchtverfrissers. Stoffen die voor een waterafstotende laag zorgen. We krijgen het allemaal binnen via huid en mond. Dat het er zoveel zijn, maakt het lastig.”

En ze vertelt wat wij kunnen doen om hormoonverstorende effecten te voorkomen. 

„Dat is een lastige vraag want die stoffen zitten overal in. Ontkomen is geen optie. Koop zo min mogelijk in plastic en blik verpakt eten, geef je kinderen geen plastic speelgoed, koop onbespoten groenten, ventileer je huis goed en houd het goed schoon. Was je handen goed. Mijn kinderen moeten bovengemiddeld vaak hun handen wassen. En check verpakkingen van cosmetica op de aanwezigheid van weekmakers en parabenen. Ik besef dat dat voor mij makkelijker is. Eigenlijk is dat gek, de voorlichting hierover zou veel beter moeten, zeker voorafgaand en tijdens de zwangerschap.”

Het volledige artikel lees je hier.

Foto: Lars van den Brink

Ps. Marjorie is ook te zien in het filmpje van Tegengif. Die bekijk je hier

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif