De do’s en dont’s van Annelies


Wat doet Annelies, oprichtster van Tegengif, zoal om zelf zo min mogelijk in aanraking te komen met schadelijke chemische stoffen? En waarom is zij Tegengif gestart? Ze vertelt het hieronder.

Waarom heb je stichting Tegengif opgericht?

Voordat ik Tegengif heb opgericht, heb ik voor Artsen zonder Grenzen en internationale gezondheidsorganisatie Wemos gewerkt. De afgelopen jaren werd ik mij steeds bewuster van de gezondheidsuitdagingen die wij in Nederland hebben doordat wij onze leefomgeving vervuilen. Ik zie om mij heen steeds meer (jonge) vrouwen met borstkanker en vruchtbaarheidsproblemen en merk dat meisjes van nu vroeger in de puberteit komen. Artsen en wetenschappers waarschuwen al jaren voor de link tussen deze aandoeningen en toenemende blootstelling aan chemische stoffen. Ik verbaas me er steeds over dat er zo weinig mee gebeurt. Ik wil daar met Tegengif verandering in brengen. Het feit dat ik moeder ben van een dochter van 11 motiveert mij. Ik vind dat onze kinderen recht hebben op een gifvrije toekomst. Ik geloof er heilig in dat als dit onderwerp meer gaat leven bij de Nederlandse consument, het bedrijfsleven en de politiek dit thema ook serieuzer gaat nemen.

Wat doe jij zelf om de blootstelling aan schadelijke chemische stoffen tegen te gaan?

Laat ik vooropstellen dat ik geen heilige of ‘toxic police’ ben. Ik probeer waar mogelijk op te letten, maar kom nog dagelijks in aanraking met chemische stoffen.

Wat doe je zoal?

Ik gebruik zoveel mogelijk verzorgingsproducten en cosmetica met een ecolabel. Mijn favoriete parfum dat ik al jaren gebruik heeft dat helaas niet. Maar ik vind dat geurtje zo lekker, dat ik daar nog geen afstand van kan doen 😉 . Ik heb zelf meegedaan met het laatste onderzoek van Tegengif en ook bij  mij werden schadelijke weekmakers gevonden. Het is heel goed mogelijk dat mijn lekkere geurtje daar de oorzaak van is. Het vervelende is dat het niet op het flesje staat. Europese wetgeving biedt ons de mogelijkheid om aan de producent te vragen of er zeer zorgwekkende stoffen inzitten. Dat ga ik doen en zal ik ook met jullie delen.

Wat doe je op het gebied van voeding?

Ik probeer zoveel mogelijk biologisch eten te kopen, vooral van groente en fruit die er om bekend staan dat er veel chemische pesticiden op zitten. Zo geef ik mijn dochter ook het liefst biologisch fruit mee naar school. Maar ik doe wat voor mij haalbaar is. Dus er staat ook wel eens niet biologisch eten op het menu hoor.
Oh en ik warm geen eten in plastic bakjes op. Ik gebruik vooral glazen schalen en bakjes en ik heb ‘gifvrij’ bakpapier.

Op wat voor dingen let je nog meer?

Het klinkt misschien gek, maar ik probeer wat vaker te stofzuigen. In meubels en elektronica kunnen vlamvertragers zitten. Door slijtage komen ze in het huisstof terecht. Door te stofzuigen adem je ze niet in.

Heb je nog een tip die je anderen mee wil geven?

Ik kreeg laatst een tip van een toxicoloog om wat vaker je handen te wassen. Vooral als je je telefoon, laptop of game console hebt gebruikt is dat aan te raden. Door je handen te wassen voorkom je dat de chemische stoffen die elektrische apparatuur loslaat in je lichaam terecht komt. Dat is een relatief makkelijk toe te passen tip, waar ik nu zelf ook bewuster van ben.

Wij zijn benieuwd wat jij zoal doet om chemische stoffen in je lichaam te voorkomen.
Dus vertel ons vooral jouw do’s en dont’s!

Annelies van Tegengif
Instagram Facebook
© 2024 Tegengif