Schadelijke chemicaliën in populaire parfums


Nieuwe publicatie van Tegengif in samenwerking met de Deense consumentenbond en Kom op tegen Kanker

What's that smell - parfumflesParfums die in Nederland, België en Denemarken veel worden verkocht, zitten vol schadelijke chemische stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Tegengif in samenwerking met de Deense consumentenbond en de Belgische organisatie Kom op tegen Kanker. In het rapport ‘What’s that smell: problematic chemicals in perfume’  signaleren de organisaties dat de huidige regelgeving ontoereikend is om consumenten te beschermen tegen blootstelling aan schadelijke chemische stoffen via parfums en andere geparfumeerde verzorgingsproducten. Het rapport biedt consumenten daarom concrete tips om deze blootstelling te verminderen.

De organisaties selecteerden 20 parfums op basis van populariteit en vergeleken de ingrediënten met lijsten voor zorgwekkende stoffen van onder andere de Deense overheid en de Europese Commissie. In de 20 parfums van bekende merken zoals Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire werden 26 zogeheten problematische chemicaliën aangetroffen. Dat zijn chemische stoffen die in verband worden gebracht met een verstoring van de hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergieën en milieuschade.

Schadelijke stoffen

In verschillende parfums werd de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Deze stof is één van de meest toegepaste UV-filters in cosmetica, omdat het een product langer houdbaar maakt. De stof wordt in verband gebracht met verstoring van de  hormoonhuishouding en is moeilijk afbreekbaar in het milieu. Daarom wordt het wereldwijd in drinkwater gevonden.

In één parfum werd de geurstof butylphenyl methylpropional gevonden. “Deze stof is reproductietoxisch, dus schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht”, zegt Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif. “Gelukkig geldt er per 1 maart 2022 een verbod op het gebruik van deze stof in cosmetica op de Europese markt. Helaas geldt dat niet voor andere chemicaliën die wij aantroffen.”

Blootstelling kwetsbare groepen

De organisaties maken zich zorgen over de cumulatieve blootstelling van kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, aan zorgwekkende chemicaliën via huidverzorgingsproducten, cosmetica en parfums. Veel vrouwen gebruiken tussen de 12 en 16 persoonlijke verzorgingsproducten per dag. Hierdoor kunnen zij dagelijks worden blootgesteld aan meer dan 160 chemische stoffen, waaronder stoffen met een hormoonverstorende werking.

Borstkanker

“Langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen, zelfs in lage doses, kan bijdragen aan het ontstaan van sommige borstkankers”, zegt Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing van Kom op Tegen Kanker. “Daarom is het cruciaal om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te minimaliseren. Het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke chemische stoffen kan hierbij helpen.”

Europa erkent gevaren

Met de recente ‘Strategie voor Duurzame Chemische Stoffen’ erkent de Europese Commissie dat consumenten via alledaagse artikelen zoals cosmetica, speelgoed, kleding en elektronica blootstaan aan een breed scala van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. De Europese Commissie stelt ook  dat het regelgevend kader met betrekking tot hormoonverstorende stoffen te versnipperd is om adequate bescherming te bieden.

“Stichting Tegengif is blij met deze erkenning’, aldus den Boer. “Toch kan het nog jaren duren voordat dit leidt tot een daadwerkelijk betere bescherming van consumenten. Tot die tijd blijven zij dagelijks blootgesteld aan deze stoffen. Daarom vinden wij het belangrijk om consumenten bewust te maken van deze blootstelling en hen te wijzen op alternatieven. Er zijn voldoende consumentenartikelen zonder schadelijke chemische stoffen voorhanden. Ecologische labels zoals het EU Ecolabel of the Nordic Swan Ecolabel kunnen consumenten helpen bij het maken van een gifvrije keuze.”

Rapport:

Je vindt het rapport hier

Meest recente berichten

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif